Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

VELUX fénycsatorna: a természetes fényforrás

2016. 05. 12. 00:00:00

A családi fészek kialakításánál fontos vezérelv a természetes fény beengedése a lakótérbe, mégis sok otthonban találhatók olyan helyiségek, ahová csak a mennyezeti vagy fali lámpa képes fényt vinni. Ma már azonban semmi sem lehetetlen: fénycsatornával napfényt lehet varázsolni ezekbe a terekbe gyorsan és egyszerűen – a jobb közérzet és a gazdaságosabb megvilágítás jegyében.


Mi az a fénycsatorna? Egy lámpa, amelyben a Nap a villanykörte

A VELUX fénycsatorna egy olyan termék, ami lehetőséget ad ablaktalan helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítására. Ha törekszünk arra, hogy otthonunk energiahatékony legyen, ennek mentén tervezzük a fűtési rendszert, a szigetelést és a nyílászárókat.
A ház belsejében lévő, szükségleti funkciókat betöltő helyiségek (pl. gardrób) ideális megvilágítására kevesebb figyelmet fordítunk, holott az kihatással van a hangulatunkra és az állandó áramfogyasztás miatt a rezsiköltségekre is. Ezekben a zárt és sötét helyiségekben magától értetődő a mesterséges fény használata, éjjel-nappal.

A lakásunk tereinek megvilágítását a legjobb természetes fénnyel biztosítani, ez amellett, hogy növeli a komfortérzetet, segít a villanyszámla megregulázásában is. A fénycsatorna abban segít, hogy azokat a helyiségeket is természetes fénnyel látja el, ahová elzártságuk miatt nincs mód homlokzati nyilászáró beépítésére. Ilyen szokott lenni a gardrób, a közlekedők/folyosók, a mellékhelyiség illetve akár a fürdőszoba.
A fénycsatorna természetes fénnyel tölti meg ezeket a tereket, melyet a tetőn keresztül vezet be oda, ahol szükség van rá. Így egész nap biztosítja a természetes megvilágítást. Előnye, hogy egy ingyen rendelkezésre álló fényforrás, a Nap éltető sugarait állítja a háztartás szolgálatába.

Hogyan működik?

A fénycsatorna három fő elemből áll: külső elem, fénytovábbító cső és belső bura, a működése rendkívül egyszerű. A VELUX fénycsatorna a tetőn keresztül egy fénytovábbító cső segítségével juttatja el a természetes fényt a lakás különböző szegleteibe. A tetőn pedig egy tetősíkablakhoz hasonló elem engedi be a napfényt, míg a beltérben egy lámpaburához hasonló szórótest biztosítja a bevilágítást. A fénycsatorna méterekre elvezeti a fényt, a külső üvegfelületet érő fényenergia szinte teljes egészében eljut a belső buráig. ami esztétikusan simul a mennyezetbe. 
 

A fénycsatorna bármely időjárási körülmények között, napsütésben és esőben, tiszta és felhős égbolt mellett, minden napszakban és évszakban „működik”. Hatékonyságát, azaz fényátbocsátási kapacitását azonban mindezek a szempontok, továbbá a tető hajlásszöge, a fénycsatorna tájolása és annak hossza is befolyásolják. Egy 35 cm átmérőjű fénycsatornával egy kb. 6 m2-es helyiség ideális bevilágítása oldható meg.
A vásárlás előtt hasznos felmérni, milyen tetőfedő anyag van a tetőn, illetve néhány praktikumot (tető a mennyezet közötti távolság, mekkora helyiségbe szánjuk, milyen födém van a házban). Amennyiben lehetőség van rá, merevcsöves fénycsatornát érdemes választani, mert ez a fény 98%-át továbbítja a lakás belső helyiségeibe.
Tartalomhoz tartozó címkék: ötlet tető tetőtéri_ablak

Keresés