Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

Az energetikai követelmények fokozatos szigorodása és az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentésére irányuló törekvések miatt egyre jobban terjednek a homlokzatok úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszerei. Ezek a legegyszerűbb, egyben legolcsóbb megoldások a határoló falak hatékony és gyors hőszigetelésére. A kontakt rendszer megnevezés arra utal, hogy a meglevő – akár új, akár régi falazatra – közvetlenül rögzítik a hőszigetelő táblákat, ragasztással, dübelezéssel, vagy ezek kombinációjával. Kialakításáról eredetileg európai irányelv, az ETAG 004 Bevonatréteggel ellátott többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek rendelkezik, emellett már a MÉVSZ is kiadott ilyen műszaki irányelvet.

 

 

 

 

Energetikai követelmények változásai az elmúlt évtizedekben:

 

 

 

 

Az eredetileg 2021. januárjától bevezetett, fenti követelmények bevezetését ugyan elhalasztották, 2022. júniusáig, de ettől függetlenül célszerű már most velük számolni a felújítások során, mivel:

  • jelentősen csökkentik a fűtés és hűtési (légkondicionálás) költségeit
  • a hőszigetelés összesített kivitelezési költségeiben (állványozás, ragasztás, dübelezés, vakolás stb.) nem okoz jelentős növekedést a vastagabb hőszigetelés
  • kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazása mellett megmarad a falszerkezet páraáteresztő képessége
  • a kőzetgyapot hőszigetelő anyag nem éghető, így a tűzvédelmi jellemző A1

 

 

 

 

Az elmúlt évtizedek leggyakoribb falszerkezeteinek átlagos hőátbocsátási tényezői:

 

 

 

 

A fenti táblázat azt a sokak számára meglepő tényt mutatja, hogy az általános vélekedéssel szemben nem a panel épületek, hanem a régi társas - és családi házak szorulnak rá leginkább energetikai felújításra.

Érdekességként néhány falszerkezet energetikai felújításához javasolt kiegészítő hőszigetelés tájékoztató vastagsági mérete, FKD N Thermal és FKD S Thermal anyagunk felhasználása esetén, hőhidas dübelek figyelembe vételével:

 

 

 

 

Forrás: www.koos.hu, dr. Osztroluczky Miklós

A kőzetgyapot homlokzati alkalmazása mellett szól még, hogy:

  • beépítése után is megmarad a falszerkezet páraáteresztő képessége
  • nem éghető hőszigetelő anyag, emiatt javítja az épület tűzbiztonságát
  • szálas szerkezetének köszönhetően tompítja a külvilág zajait

 

 

Szaktanácsadóink segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást. A megrendelt termékeket igény esetén házhoz szállítjuk! Kérd ajánlatunkat!

Szaktanácsadásért, anyagszükséglet-számításért, árajánlatért, további információért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeinken vagy kérj online ajánlatot a lenti gombra kattintva!

AJÁNLATKÉRÉS, INFORMÁCIÓKÉRÉS »

Mobil: +36-30-3776-775 
Telefon: +36-72-210-987 
E-mail: web@teglacentrum.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hőszigetelés

Keresés