Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Álmennyezetek szerelésekor elkövetett leggyakoribb hibák

2019. 12. 12. 14:59:57
Álmennyezetek szerelésekor elkövetett leggyakoribb hibák

A GIPSZKARTONBÓL KÉSZÜLT FÜGGESZTETT ÁLMENNYEZETEK SZERELÉSEKOR ELKÖVETETT LEGGYAKORIBB HIBÁK

A gipszkarton lemezekből készült függesztett álmennyezetek a gazdasági- és közcélú épületekben valamint lakóépületekben is kerülnek alkalmazásra.

A lehetséges elrendezések gyakorlatilag korlátlan száma és a szerelés gyorsasága révén a gipszkarton lemezek egyre népszerűbb építőipari anyag.

A g-k lemezek lehetővé teszik a födém alatt haladó gépészeti berendezések ill. a födémszerkezetek elrejtését is.

 

Ahhoz, hogy a függesztett álmennyezet betölthesse a szerepét és biztonságos legyen (ne essen le) kerülni kell az alábbiakban leírt hibákat.

1. hiba: Nem megfelelően választott gipszkarton lemez típusa

Amennyiben a mennyezet tűzvédelmi korlátot nem képez és olyan helyiségekben kerül szerelésre, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 70% értéket, akkor elegendő a NIDA Zwykła (Normál) 12,5 mm g-k lemez alkalmazása. Azokban a helyiségekben, ahol a páratartalom időszakosan meghaladhatja a 70% értéket, NIDA Woda (Víz)g-k lapokatkell használni. A vizes környezetben (pl. SPA, fürdő, tömegkonyha) pedig NIDA Hydro gipszlemezeket.

NIDA Ogień (Tűzgátló) Plus gipszkarton lemez vagy NIDA Twarda (Kemény) gipsz-forgács lemez tűzvédelmi korláttá változtatják meg a mennyezetet, emellett hang- és hőszigetelést is biztosítanak.

A speciális hangelnyelő mennyezetekben perforált NIDA Sonic lemezekethasználnak.

2. hiba: A vázhoz nem megfelelően kiválasztott felfüggesztés típusa

Attól függően, hogy hány centiméterrel lejjebb kell a függesztett álmennyezetet felszerelni, különböző technológiai megoldások kerülnek alkalmazásra.

Ha az álmennyezet kis távolságban kell legyen a födémtől (12 cm-ig), akkor közvetlen rögzítésre szolgáló elemeket kell használni: ES, EL, WP.

Ha a térnek megfelelő nagyságúnak kell lennie, hogy pl. elrejtsük a klímát, akkor az álmennyezet teherhordó szerkezetét az ún. forgatva szerelt függesztőkön és rögzítő rudakon kell felfüggeszteni.

A függesztett álmennyezetek szerelési módja lényegesen különbözik az adott két esetben. Ezért ajánljuk, hogy az olvasók a szerelési utasítással ismerkedjenek meg: álmennyezetek szerelése az ES elemeken és a forgatva szerelt függesztőkön.

3. hiba: A váz nem megfelelően kiválasztott típusa

A fémprofilokból készült váz egy- vagy kétszintes keresztelrendezésben kialakítható.

Az egyszintes váz előnye valamivel kisebb anyagszükséglet, a kétszintes előnye a könnyű szerelés és a szerkezet nagyobb merevsége.

Nagyon fontos a megfelelő távolság kiválasztása a váz egyes elemei között. Ez a kiválasztás meghatározó jelentőségű a kész mennyezet szilárdsága szempontjából. Az egyes váztípusoknak és a lemezek vastagságának megfelelő távolságok a Siniat rendszerkatalógusban találhatók.

Érdemes azonban az alapvető szabályokra emlékezni:

·         alsó rétegben a profilok távolsága, amelyekre a lemezt csavarozzuk, legfeljebb 50 cm legyen (ha a lemez hosszabb szélét a profilra keresztirányban szereljük) vagy 40 cm (ha a lemezt hosszirányban szereljük),

·         tűzvédelmi álmennyezetek esetén szigorúan be kell tartani a tűzvédelmi osztályozásban foglalt irányelveket.

A függesztők maximális távolsága semmilyen esetben nem haladhatja meg a 100 cm értéket.

4. hiba: Nem megfelelő horgonyzó elemek felhasználása a szereléshez

Nagyon fontos, és a biztonság számára meghatározó tényező, a megfelelő horgonyzó elemek kiválasztása. Azokat egyénileg kell kiválasztani a szerelt álmennyezet födémétől függően.

Vasbeton födémek esetén a mennyezeti dübelek a megfelelőek, fagerendák esetén pedig megfelelő lemezcsavarok, pallós vagy sűrűbordás födémek esetén – különleges dübelek billenthető elemekkel.

Emlékezni kell arra, hogy a mennyezetek rögzítésére kizárólag fémhorgonyokat alkalmazhatunk. A műanyag dübelek alkalmazása tilos.

5. hiba: Lemezek szakszerűtlen csavarozása a teherhordó szerkezetre

A lemezt profilokhoz rögzítő lemezcsavarok közötti távolság 17 cm álmennyezet esetén és kisebb, mint válaszfalaknál (25 cm).

Ügyelni kell a csavarok minimális távolságára a lemez szélétől: 10 mm eredeti leélezett sarkok esetén és 15 mm vágott szélek esetén.

6. hiba: Rendszerhez nem tartozó anyagok alkalmazása

A födémre függesztett váz különböző elemek (függesztők, összekötők, profilok) kombinációját képezi, az elemek úgy vannak egymással összekötve, hogy képesek legyenek a feltételezett terhelést elviselni. A szerkezet gyengeségét a leggyengébb elem határozza meg.

Ha valamelyik elem gyengébb vagy nem megfelelően illesztett, az egész szerkezet a funkcióját többé nem tölti be.

Ezért különösen lényeges az egy gyártótól – a rendszer szállítójától  származó komplett anyagok alkalmazása. A piacon kapható mennyezet szerkezeti elemek első ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, de valójában jelentősen különböznek egymástól pl. az acél vastagságában, a korrózióvédelem fajtájában és vastagságában, a rendeltetésében stb. Ezért vásárláskor érdemes az eladótól kifejezetten egy szárazépítési rendszer elemeit kérni. Ez megkönnyíti a garanciális igények érvényesítését is.

7. hiba: Nagy terjedelmű álmennyezetek esetén a szerkezeti dilatációk hiánya

15 m feletti hosszúságú mennyezet esetén dilatációkat kell készíteni. Azokat az épület szerkezeti dilatációinak helyein is meg kell tervezni.

A dilatációs rések tetszőleges módon eltakarhatók a piacon kapható speciális profilok, lécek stb. segítségével. Legfontosabb, hogy a lemezelés és a szerkezet folytonossága meg legyen szakítva.

8. hiba: Megfelelő időjárási feltételek betartása a lemezek szerelése során

Minimális hőmérséklet, melyen a munkák végezhetők 5 fok C, glettelésnél pedig 10 fok C. Különösen az utóbbi tevékenység során nem szabad elfeledkezni a hőmérséklet és páratartalom állandó értékeinek biztosításáról. Ezzel elkerülhetők a későbbi karcolásokkal és repedésekkel kapcsolatos – általában a kész és lefestett mennyezet felületén megjelenő – problémák.

9. hiba: A mennyezet felületének túlságos terhelése

A rendszerszerkezetekben a vázszerkezet feladata a saját súlyának, a lemezek súlyának és kis használati terhelések viselése. Bármilyen további elem pl. függő polc, csillár stb. közvetlenül a födémhez (és nem az álmennyezethez) rögzítve kell legyen.

Teljesen megengedhetetlen a mennyezet felületén való járás (pl. a gépészeti berendezések szerelésekor). Bármennyire nehezen elképzelhető, de voltak ilyen esetek. Az ilyen helyzet veszélyezteti a helyiségben tartózkodó és dolgozó személyek egészségét és életét. Eredménye legjobb esetben a szerkezet helyi törése lesz, ennek következtében pedig az egész elemet szét kell szedni és újra kivitelezni

Tartalomhoz tartozó címkék: gipszkarton