Szellőztesse a lakást

Lakóterekben a jó közérzetet egyaránt meghatározza a levegő hőmérséklete, páratartalma és a friss, oxigéndús levegő jelenléte, ezért a szellőzés döntő tényező a lakás beltéri klímájának kialakításában.  Az elégtelen szellőzéssel rendelkező rossz épületek miatt egyre többen szenvednek allergiában és asztmában. 
A zárt dobozra hasonlító lakások megakadályozzák, hogy a lakás „lélegezzen”, és rontják a ház lakóinak életkörülményeit.

Szellőztetés

Természetes szellőzés

A levegő természetes cserélődése a fenntartható életmód egyik alappillére. Azt jelenti, hogy a nedvesség és a porszemek aktív módon kikerülnek a lakásból, így otthona mindig friss és hívogató lesz. A VELUX tetőtéri ablakok egyik fontos alkotórésze a beépített szellőzőnyílás, amely teljesen természetes módon gondoskodik a helyiség szellőztetéséről, anélkül, hogy az ablakot kinyitnánk.


Energiagazdálkodás

A meleg és a hideg levegő cseréjével járó energiaveszteséget nagyrészt az az energia fedezi, amelyet az ablaknak köszönhetően nyerünk. Ezenkívül a száraz levegőt mindig olcsóbb felmelegíteni, mint a nedveset. 


Háttérszellőzés

A beépített szellőzőnyílás megnyitásával a folyamatos levegőcsere garantált.

Kereszthuzat

A különböző tetősíkokon található ablakok egyidejű kinyitásával és a természetes légmozgások kihasználásával rövid idő alatt hatékonyan szellőztethet a szobában.

Kéményhatás

A házat néhány perc alatt teljesen át lehet szellőztetni az úgynevezett kéményhatás segítségével. Nyissa meg a tetőtéri ablakot és az egyik homlokzati ablakot, és a levegő egy szempillantás alatt kicserélődik. A ház megtartja a melegét, mivel a hőenergiát általában az építmény anyagai tárolják.

Rendszeres szellőztetés

Télen az ablak gyakori, rövid idejű (5-10 perces) kinyitásával a meleg levegő hidegebb friss levegőre cserélődik, olyan gyorsan, hogy a hő-energia nem szökik ki, és a beérkezett külső levegő hamar szobahőmérsékletűre emelkedik.

Forrás: velux.hu