Struktúrák és választások a Lasselsberger-Knauf-tól

A színezővakolat struktúrájának ügyes megválasztásával és felhordásával érdekesebbé, egyedibbé tehetjük házunk homlokzatát, sőt: belterét is. Az alapstruktúrát elsősorban a termék szemcseösszetétele határozza meg, ezért a felhordás során már nem változtatható meg - noha a felhordás módja még tartogat lehetőségeket.

Tehát a struktúráról már a színezővakolat kiválasztásánál határoznunk kell, és érdemes figyelembe vennünk az alábbi szempontokat:

A színezővakolat struktúrája egyszerre esztétikai és célszerűségi kérdés

A színezővakolat nemcsak díszíti, hanem védi is a falazatot a környezeti hatásoktól. Ez a képessége szorosan összefügg a színezővakolat legnagyobb szemcseméretével, ami a struktúrát is alapvetően meghatározza. A legnagyobb szemcseméret növelésével a végső felület egyaránt válik karakteresebbé és a környezeti hatásokkal szemben ellenállóbbá.

Ennek megfelelően a 2 mm-t meghaladó legnagyobb szemcseméret rusztikus - és manapság egyre divatosabb - megjelenést kölcsönöz a vakolatnak. Ez a markáns megjelenésű vakolattípus igen népszerű az időjárásnak erősen kitett helyeken, sűrűn megpillanthatjuk például az osztrák Alpok házain. Nem véletlenül, hiszen ez védi legjobban a falazatot. A kisebb, 1,5 mm legnagyobb szemcseméret simább, kevésbé hangsúlyos struktúrát eredményez, és ellenállóképessége is némileg alacsonyabb. A legkisebb, 1 mm szemcseméretű, letisztultabb felszínű vakolatok használatát limitált ellenállóképességük miatt csak beltérben vagy díszítésképpen ajánljuk.

Szemcseméret és szemcse-összetétel

A színezővakolatok a legnagyobb szemcseméretnél kisebb szemcséket is tartalmaznak. A különböző méretű szemcsék aránya, azaz a szemcse-összetétel határozza meg a vakolat alapstruktúráját. A Lasselsberger-Knauf színezővakolatai három alapstruktúrában kaphatók:

kapart színezővakolatok szemcseméret eloszlása közelítőleg egyenletes, így markáns egyedi jegyektől mentes, egységes struktúrát alakíthatunk ki.

dörzsölt színezővakolatokban ezzel szemben sokkal több található a legnagyobb szemcseméretből.  A felhordás során a szerszám ezeket a nagy szemcséket maga előtt gördítve csíkos mélyedéseket alakít ki a kisebb szemécskből összeálló felületen. A simítás irányával befolyásolhatjuk a mintázat irányát, például…

 

…körkörösen dörzsölve...                          ...vagy egyenesen dörzsölve.

A Lasselsberger-Knauf színezővakolatain feltüntetjük azokat a struktúrákat, amelyekben az adott termék elérhető, valamint jelezzük a különböző struktúrák elérhető legnagyobb szemcseméretét is:

                      

2 mm legnagyobb szemcsenagyságú,            1,5 mm és 2 mm legnagyobb 

kapart és dörzsölt hatású színező-              szemcseméretű kapart hatású 

vakolat piktogramjai                                    vakolat piktogramjai

Említsük meg a spriccelt vakolatot, amelyet speciális kéziszerszámmal hordunk, azaz fröcskölünk fel a falra, így egyedi megjelenésű felületet készíthetünk. Csak különleges zsákos anyagból, azaz nemesvakolatból alakítható ki, vödrös vakolatból nem.

Az alapstruktúrák számtalan módon vihetők fel a falra, ennek csak a kivitelező ügyessége szab határt. Ilyen például a cuppantott struktúra.

A struktúra és a szín kéz a kézben járnak

A struktúra megváltoztatja a színről alkotott összbenyomást, azaz ugyanazt a színt más struktúrájú felületen kisebb-nagyobb mértékben másnak fogjuk látni. A visszavert fény egy része még a színezővakolatban elnyelődik, ezért minél nagyobb szemcsékből áll és minél markánsabb a struktúra, jellemzően annál sötétebbnek látjuk a felületet.

A strukturált felüleket továbbá nem egyszerűen sötétebbnek látjuk, hanem a megvilágítás változásával apró színeltérésekkel érzékelhetjük. A homlokzatot egy kicsit másképp láthatjuk reggeli, déli és esti fényben, sőt: a megjelenésre hatással vannak az időjárási viszonyok, a lombos vagy lombjukat lehullatott fák, a szomszédos épületről visszavert fény stb.

Az egyik legkeményebb dió: különleges elemekkel tagolt, többszínű és többstruktúrájú homlokzat súrló fényben

 

Természetesen a fenti hatások jócskán függenek a szemlélő egyéni érzékenységétől és beállítottságától - valaki esetleg észre sem veszi a különbséget, más viszont talán fel sem ismeri majd az általa kiválasztott színt. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél strukturáltabb a felület, annál érzékenyebb a megvilágítás változásaira, ezért a hangsúlyos struktúráknál különös jelentősége van a próbafelület elkészítésének.

Bár a színezővakolat kiválasztásának elsődleges eszköze a színkártya, illetve a színminta, minden homlokzati színezés előtt szükséges egy legalább 1x1 méteres próbafelület elkészítése az építkezés helyszínén. Ezt a próbafelületet érdemes minél többféle fényviszony között megtekinteni, és ennek tudatában befejezni a szín- és struktúraválasztást.

További információkért kérd árajánlatunkat, vagy keressd kollégáinkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Mobil:  36 30 3776 775
Telefon:  36 72 210 987
e-mail: web@teglacentrum.hu
web: info - teglacentrum