Segítség vizesedett, felázott, salétromos a falam!

Mostanában egyre többször érkezik hozzám panasz a vizesedő, salétromos falak kapcsán. Az esős időszakokban bizony ez egy rendre visszatérő probléma és érdemes vele akár többször is foglalkozni, ugyanis a salétromos, vizes fal nem játék, egy ilyen helyzetben az ember nem csupán az esztétikai érzékével, hanem szó szerint az egészségével játszik.

A másik, korántsem elhanyagolható veszély a ház statikai állapota.  Mert a víz, ami beszivárog a falakba nem válogat. Lehet, hogy csak a fürdőszobában a mosógép mögé fészkeli be magát, ahol senki se látja, senkit sem zavar. De az is megeshet, hogy az egyik támfalat támadja meg. Ha ez utóbbival számolunk és nem orvosoljuk, az könnyen komoly problémához is vezethet.

Salétromos fal

A salétromos, vizes falakat többféleképpen próbálják látszatintézkedésekkel megoldani. Íme néhány példa, abból amivel már találkoztam:

  • Kenjünk rá cementet, az elfedi. (NEM FEDI EL)
  • Tegyünk rá lambériát, így nem fog látszani. (NE TEGYÜNK RÁ).
  • Fessük le újra (NEM LESZ TARTÓS)

Ezek csak ideig-óráig jelentenek megoldást, viszont később akár nagyobb is lehet a baj.

Mit tegyünk tehát?

Az első és legfontosabb lépés, hogy megállapítsuk a vizesedés okát. Alapvetően kétféle vizesedés van; a külső és a belső. Ha a falunk kívülről ázik (rosszul záródó tusoló, nyitva maradt ablak, stb..) akkor ezeket a nedvességforrásokat kell kiiktatnunk. Nehezebb dolgunk van viszont akkor, ha a fal belülről szívja magába a nedvességet. Ebben az esetben nincs más választásunk, mint vissza kell bontani a falat egészen a hibás rétegekig és helyrehozni a szigetelést. Amíg ez nincs meg, hiába kenünk fel újabb és újabb festést mindig le fogja dobni a felület. Ha azonban sikerült kiküszöbölnünk a probléma okát, onnantól megnyílik előttünk a festési, dekorációs lehetőségek tárháza és kedvünkre választhatunk színt a falnak!

A kifejezetten párás, nedves helyiségek festésére ajánlom Nektek a Poli-Farbe Platinum konyha-és fürdőszoba festéket, amely a különleges adalékoknak köszönhetően tartósan meggátolja a nedves, párás helyiségek falfelületeinek penészedését, tartós, mosható, súrolható és könnyen tisztítható felületet ad.