Referencia: egy budapesti passzívház

Referencia: egy budapesti passzívház

Az előremutató, környezettudatos gondolkodás mindvégig jelen volt az építtetők elképzeléseiben, akik egyet biztosan tudtak: olyan házat szeretnének, amelynek minél kisebb az ökológiai lábnyoma.

A házat Huszár András kezdte tervezni. Ekkor még csak az volt az elképzelés, hogy minél több újrahasznosított anyagot felhasználva, energiahatékony ház épüljön. Természetesen fontos volt a minőség kérdése, ebből következett aztán utóbb a passzívház-minősítési igény is, ami egyfajta garancia a tervezés minőségére – és remény arra, hogy talán a kivitelezésre is hasonló színvonalú lesz. Mivel sem a tájolási, sem a talajviszonyok nem voltak ideálisak, az építészeti tervek jelentős átalakításra szorultak a passzívház-szint elérése érdekében. Nagy kihívással kellett szembenéznie a gyakorlott tervezőnek, aki a kedvezőtlen tájolási és talajviszonyok ellenére is vállalta a feladatot, hogy a passzívház kategóriának megfelelően gondolja újra az épület terveit. Hegedűs Attila sikerrel meg is tudott felelni e kihívásnak. Külön problémát jelentett, hogy kiderült: a tervezett ház alatti egykori pince feltöltése nem bírja el az épület terhelését, ami az alapozás kialakítását tovább nehezítette. Végül sávalapokkal gyámolított lemezalap jelentette a helyi adottságok mellett az optimális műszaki megoldást.

Egy passzívház nem csak azért jó, mert jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, hanem azért is, mert - a magas műszaki színvonalú megoldásoknak köszönhetően - az épület belső levegő minősége es hőmérséklet-eloszlása elsőrangú, ezáltal a hagyományos épületekhez képest lényegesen magasabb lakókomfort érhető el.

A HÁZ MŰSZAKI PARAMÉTEREI

A jól mutatja, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem csak cipősdoboz formájú passzívházat lehet létrehozni. Az épület formája nem kompakt, melyet a de ezt a szokásosnál vastagabb szigeteléssel oldottak fel. Az épület kialakítása: vasbeton alap- es födémszerkezetek, mészhomok tégla falak. Fűtési hőigény: 14,5- 15 kWh/m2ev.

U-értékek: kulső falak: 0,1 W/m2K, tető: 0,08 W/m2K,
talajon fekvő padló: 0,09 W/m2K, ablakok, teraszajtók,
üvegfalak: U=0,72 - 0,85 W/m2K. Üvegezés (tájolástól függően)
Vezető tervező Huszár András építész
Építész kiviteli terv, PHPP Hegedűs Attila
Felhasznált Austrotherm anyag: GRAFIT(R) REFLEX homlokzatszigetelés

Az A mi otthonunk cikke nyomán.