Nyár az e4 házban


E4 –energiahatékony, élhető, elérhető és egészséges. Magyarország első e4 családiháza, amely magába foglalja ezeket a tulajdonságokat, a mérések során is bizonyít. Nemcsak a téli fűtési költség alacsony a jól megtervezett koncepciónak köszönhetően, hanem a nyári hőségben a ház hűtésére sem kell a családnak jelentős összegeket fordítania.Az építtető család 2015 októberében vehette át az e4 ház kulcsait. Az átadás után a projektvezető Wienerberger két éven keresztül méri, hogy hogyan teljesít az épület, hogyan alakul a rezsiköltség, az energiafogyasztás, a belső hőmérséklet, a levegő minősége és még számos egyéb tényező is.

Az e4 házban lakó öttagú család a gyerekek miatt is a számukra kellemes, 23 Celsius fokot állította be, ezért a belső helyiségek hőmérséklete általában 22-24 fok körül alakul az e4 ház monitoring eredményeit mutató oldal szerint. Mivel a ház energiahatékony — vagyis a 2016. 01. 01-től érvényes tanúsítási rendelet szerint AA „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb” energetikai besorolású—, ezért nem meglepő, hogy ezt a hőmérsékletet februárban nagyságrendileg 8.900 Ft körüli összegből, márciusban 6.727 Ft-ból, áprilisban pedig 2.782 Ft-ból sikerült finanszíroznia a családnak.
Hő- és komfortérzetünket meghatározza még, hogy milyen a relatív páratartalom a ház egyes helyiségeiben. Épületekben az elfogadható relatív páratartalom 40 % és 70 % között mozog, ami befolyásolja a hőérzetünket is, hiszen a magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, az alacsonyabb páratartalmút hűvösebbnek érezzük. Az e4 házban a belső hőmérséklet 23-24 Celsius fok között van, a relatív páratartalom pedig helyiségenként átlagosan 41-46 % között mozog.


Abban, hogy egy épület a fentiekhez hasonlóan, kedvező értékeket adjon, a hőszigetelésnek is jelentős szerepe van. Az e4 ház termikus burkának kialakításához a RAVATHERM XPS  polisztirol hőszigetelő hab termékcsaládja járult hozzá. Az épület talajjal érintkező földszinti padlójába 15 cm RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelést építettek be, a lábazatra és a homlokzati vasbeton szerkezetek külső oldalára 14 cm vastag RAVATHERM XPS 300 WB zártcellás polisztirolhab került, a szarufák alatt pedig 10 cm vastag RAVATHERM XPS 300 STG nagy terhelhetőségű hőszigetelés védi az épületet mind télen, mind pedig nyáron.
Tipp:

Kevesen tudják, hogy otthonuk hőszigetelésével nemcsak télen csökkenthetik a fűtésszámlát, hanem a nyári nagy melegben is megőrizhetik az épület hűvös klímáját. Országunkra a kontinentális éghajlat jellemző, ami azt jelenti, hogy télen nagyon hideg van, nyáron pedig nagyon meleg. Ezeket a hőmérsékleti tényezőket kivédeni pedig igen költséges dolog. Az építész-tervező egy jól megválasztott épületformával és tökéletes tájolással biztosíthatja házunk passzív hővédelmét és megalapozhatja a kellemes lakókomfortot. Egy jól megtervezett árnyékoló télen beengedi, nyáron távol tartja nap sugarait és nem engedi túlmelegedni a belső tereket. Ám önmagában sem a tájolás, sem az árnyékolás nem helyettesítheti a hőszigetelést és a gondos hőtechnikai tervezést.A RAVATHERM XPS  hőszigetelő lemez kimondottan alacsony hővezetési értékeinek köszönhetően segít megtartani a ház belső hőmérsékletét, legyen szó a téli kellemes melegről, vagy a nyári hűvösről. Így mind a fűtésszámla, mind pedig a légkondicionáló, hűtő berendezések által generált energiaszámla és károsanyag-kibocsátás is csökkenthető, ezáltal a hőszigetelés ára nagyon hamar megtérül. Érdemes tehát hőszigetelni, mert nemcsak pénztárcánkat, de környezetünket is kíméljük vele.

Amennyiben további információra lenne szüksége kérje árajánlatunkat, vagy keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Mobil:  36 30 3776 775
Telefon:  36 72 210 987