Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Milyen legyen a tetőablak?

A nagyvárosokban nagyszerű, hangulatos lakásokat lehet kialakítani a tetőterekben. De a tetőtér beépítése manapság jó megoldás lehet, ha a család bővül, de nincs lehetőségünk a meglévő házunkat nagyobbra cserélni... 
Ahhoz, hogy élhető lakást alakítsunk ki a tetőtérben - sok egyéb mellett - fontos, hogy az otthonuk természetes fényt kapjon. Ma már sokféle tetőtéri ablak közül választhatunk, ezért érdemes átgondolnunk: mit is szeretnénk? A lehetőségekről kérdeztük Csizmadia Tibor magasépítő mérnököt, és Göde Gábor szaktanácsadót. 
 
A tetőtéri ablak beépítési magassága függ a téglasorok számától, amelyekből a térdfalat építjük fel, a koszorú vagy talpszelemen méretétől, illetve a tető hajlásszögétől. Ahhoz, hogy jól ki tudjuk használni a tetőtér adta helyet, magas térdfalat kell építtetnünk, ám ahhoz, hogy a tetősík ablakot kényelmesen tudjuk használni, alacsony térdfalra lenne szükségünk... - mondják a szakemberek. Hozzáteszik, a két szempont összehangolható, ha jól választunk ablakot. Fontos: hol a billenéspontja és az is, hol helyezkedik el a kilincs.
 
Roto tetőablak
 
 
Egy átlagos tetőtérbe épített ablak alsó síkja a padlóburkolattól 120-145 cm-re, a felső síkja pedig 220-245 centire helyezkedik el. Egy átlagos magasságú ember számára legkényelmesebben akkor nyitható-csukható a tetőablak, ha a kilincs alul helyezkedik el... - mondja Göde Gábor, aki szerint azt is érdemes átgondolni, milyen nyitásmódja legyen az alsó kilincses ablaknak. Van ugyanis középen billenő, felső harmadban nyíló és teljesen felnyíló ablak is. 
 
A középen billenő nyitásmódot olyan helyekre javasoljuk, ahol magasabbra építik be az ablakot. Ha ugyanis egy alacsonyan lévő ablak középen billenő, igen kényelmetlen a használata, hiszen a kinyitott szárny fejmagasságba kerül. Előnyösebb tehát a felső harmadban billenő vagy teljesen felnyíló ablakot választanunk. Ami az üveget illeti: a biztonság és a hőszigetelés szempontjából sem mindegy milyet választunk. Igen korszerű, argon vagy kripton gázzal töltött, két illetve három rétegű üvegezéssel kínálnak tetőtéri ablakokat is. Ami a biztonsági szempontokat illeti, lényeges, hogy kívülre az edzett biztonsági üvegezéshez ragaszkodjunk, mert így egy jégeső sem okozhat kárt.
A belső ragasztott biztonsági üvegezés használata Ausztriában már előírás - nem véletlenül. Törés esetén ugyanis az ablakszárnyban marad az üveg, a szilánkok nem borítják be a lakást. Ezért ez a gyerekszobában elengedhetetlen... A növekvő energiaárak miatt fontos szerepe van a szigetelésnek. A tetőszerkezet szigetelésénél - kívülről befelé haladva - a páraáteresztő fólia, a különböző típusú hőszigetelő anyagok után a belső párazáró fólia a megfelelő sorrend. Ha a tető felújításakor a ablakainkat is kicseréljük, fontos, hogy azokat is extra hőszigetelő csomaggal rendeljük meg. Van olyan gyártó, amely úgy kínál tetőablakokat, hogy a beépítésükhöz szükséges szerelővasakat, a hőszigetelő csomagot és a belső párazáró csatlakozást már gyárilag "beszereli" - megkönnyítve ezzel a beépítők munkáját, és kiküszöbölve a hibákat. 
 
Gyakran előfordul: a tetőablak nincs jól csatlakoztatva a tetőfóliához és a belső párazárás sem megoldott: ezért a gyártók egy erre a célra kifejlesztett szél- és vízzáró csatlakozást ajánlanak, hőszigetelő beépítő kerettel - tudtuk meg Csizmadia Tibortól. 
 
A tetőtéri ablakok készülhetnek fából, műanyagból egyaránt. A párásabb helyiségekbe - konyha, fürdőszoba - érdemesebb a műanyagot választani. Ám ha dekorfóliás műanyag ablakok mellett döntünk, megjelenésükben a fához hasonló ablakokhoz jutunk, a műanyag ablakok valamennyi előnyével...
 
Tartalomhoz tartozó címkék: nyílászáró tanács