Mennyi az annyi? - A falelőkészítés fontossága

Lakásvásárlás esetén, legyen szó új építésű, vagy éppen felújítandó otthonról az egyik legelső kiadás, amivel kalkulálnunk kell; a festés. Ilyenkor fejben neki is állunk számolni a négyzetméterszer anyagszükségleteket, majd a munkálatok közepén arra eszmélünk, hogy bizony, idő előtt elfogy a vásárolt mennyiség. Mi lehet ennek az oka, ha matematikailag pontosan számoltunk?

Azt rögtön leszögezhetjük, hogy ma már nagyon jó terméktulajdonságokkal rendelkező beltéri festékeket tudunk beszerezni a festékboltokban, mind a tapadást, mind a fedést illetően. Egyre divatosabbak az egyrétegű beltéri falfestékek is, melyek - nevükhöz méltóan- egy rétegben is szép fedést adnak. Fontos azonban tudni, hogy ahhoz, hogy ezeket a különlegesen jó adottságokat kihozzuk a rendelkezésünkre álló anyagból, nagyon alapos és körültekintő falelőkészítésre van szükség.

Falelőkészítés

Természetesen könnyebb dolgunk van, hogyha új lakásról és új falfelületről van szó, hiszen itt - ha jó szakembert választottunk- nem kell falhibákkal, korábbi sérülésekkel, rosszul felvitt rétegekkel számolnunk. Ebben az esetben egy sima portalanítást követően mélyalapozhatunk, majd felvihetjük a választott színt. Bár néhányan szívesen megspórolnák a mélyalapozás árát, elárulom, hogy nem felesleges pluszkiadásról van szó, hiszen a jól mélyalapozott fal nedvszívó képessége jelentősen csökken, ezáltal jóval kevesebb festékre lesz szükségünk a végén. Sokszor a fal kisebb hibái is pontosan ezzel a művelettel kerülnek elő, nem utolsó sorban pedig sokkal erősebb, tartósabb tapadást biztosíthatunk vele az utána felvitt festéknek.

Amikor már használatban lévő falat szeretnénk újjá varázsolni több előkészítő lépést is végre kell hajtanunk a szép végeredmény érdekében. Először is meg kell vizsgálnunk a felület jelenlegi állapotát. Ha porózus, simítással lepergő festék van fenn, akkor neki kell állnunk csiszolni, méghozzá egészen addig a rétegig, amíg érintésre már nem pereg le semmi. Ha ezzel megvagyunk, alaposan portalanítsuk a felületet, majd a hibás részeket gletteljük simára. A glettelést követően szintén érdemes egybecsiszolni a falfelületet és egy ismételt tisztítást követően jöhet a mélyalapozás.

Az alaposan előkészített falra szívesen ajánlom figyelmetekbe a Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri festék használatát, amely már 53 káprázatos színben kapható, de a Poli-Farbe Inntaler diszperziós beltéri falfesték is tökéletes választást jelent azoknak, akik hosszú időre gondoskodni akarnak otthonuk szépségéről.