Hogyan szabaduljon meg a penésztől véglegesen?


Ami először eszünkbe jut a penész esetében, hogy csúnya, kellemetlen szagú, szürkés, esetleg zöldes, fekete folt, amit nem szeretünk az otthonunkban látni. Amit kevesebben tudnak, hogy növeli az asztmás és az allergiás tüneteket illetve megbetegedéseket. Jó tudni azt is, hogy az épületekben először esztétikai károkat okoz, de később jelentősen károsíthatja a festést illetve a vakolatot is.

Íme, 4 alapvető kérdés, amellyel tisztában kell lennie, hogy eredményesen felvehesse a harcot az egészségét és az otthonát fenyegető veszéllyel:

1. Milyen feltételek kellenek a penész kialakulásához?


A penészspóra mindenhol ott van a levegőben. Sajnos a 20°C körüli hőmérséklet nem csak az ember számára ideális, hanem a penész számára is, ami a festékek és vakolatok anyagában megfelelő táptalajra talál. A másik életfeltétel a 75% feletti relatív páratartalom, illetve hogy ez legalább 3 napig fennálljon.

2. Miért van egyáltalán páratartalom a lakásban? Honnan jön a nedvesség?


Nem is gondolnánk, hogy mennyire sok vizet párologtatunk el egy lakásban naponta: átlagosan 12 litert háztartásonként. Nagy részben ez a légzéssel, izzadással a levegőbe jutó nedvességből jön össze, ez kiegészül a fürdőszoba használatakor elpárolgó vízzel, vagy éppen a ruhaszárítás során a ruhákból eltávozó nedvességgel is. Nem gondolunk rá, de a növényekre öntözött locsolóvíz, vagy a főzéskor elforralt víz mind a lakás levegőjében köt ki.
Ezen felül jelentős nedvesség érkezhet a lakásba a szerkezeti problémák, a vízszigetelési, vízelvezetési hibák eredményeként, vagy akár a gépészeti csövek hibájából adódóan is.

3. Mit tehetünk a megoldás érdekében?


Egy lakásban az optimális páratartalom 40% és 60% között van. A páratartalom csökkenthető egyszerű szellőztetéssel: ablaknyitással, kereszthuzattal, de kiépíthetünk gépi szellőztetőt, illetve szellőztetőrendszert is. Fontos, hogy biztosítsunk megfelelő légmozgást a bútorok körül. Különösen az egész falat betöltő, lábak nélküli szekrények szoktak problémát jelenteni.
Amennyiben valamilyen épületszerkezeti vízszigetelési, vízelvezetési problémával állunk szemben, az adott problémát először is pontosan fel kell mérni. Ezt követően láthatunk neki a megoldásnak, például az épület utólagos vízszigetelésének, MAPESTOP-pal vagy PLASTIMUL-lal.
Beltéri festett felületek kialakításához kiváló megoldást nyújt a SILANCOLOR PLUS rendszer. Ez a piacon található, penészesedésgátló adalékkal ellátott beltéri diszperziós festékeknél tartósabb, magasabb minőségű megoldást biztosít.

A termékrendszer három lépcsőben épül fel.

Először a SILANCOLOR CLEANER PLUS lemosóval kell eltávolítani a penészt a kezelendő falfelületről. Ezzel a termékkel a penész gyökerét is eltávolítjuk.

Ezt követően alapozunk a SILANCOLOR PRIMER PLUS penészesedésgátló szilikon bázisú alapozóval.

Majd a festés következik a SILANCOLOR PITTURA PLUS penészesedésgátló szilikon festékkel.


A termékrendszer szilikon kötőanyaga jó páraáteresztést és nagyon jó vízlepergető képességet biztosít. Segít a falak páratárolásában és annak gyors elpárolgatásában, és szárazon tartja a falfelületet. Ezen felül BioBlock penészesedésgátló és Drop Effect vízlepergető technológiával készül.

4. Mire érdemes kiemelten figyelni?


Penészesedés szempontjából az egyik legkényesebb pont a fürdőszoba. A fugák és a rugalmas hézagkitöltések jelenthetnek itt külön problémát. Az elsőre az ULTRACOLOR PLUS BioBlock penészesedésgátló és Drop Effect vízlepergető technológiával készülő gyorskötő fugázó jó megoldás. Rugalmas hézagkitöltéshez, élekhez, csatlakozásokhoz válasszuk a MAPESIL AC ecetsavas, az ULTRACOLOR PLUS színeiben elérhető BioBlock penészesedésgátló technológiával készülő tiszta szilikon bázisú rugalmas hézagkitöltőt.

 

Amennyiben további információra lenne szüksége kérje árajánlatunkat, vagy keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Mobil:  36 30 847 8720
Telefon:  36 72 515 184
e-mail: web@teglacentrum.hu
web: info - teglacentrum