Gondolja át a nap járását

A lakásban hőenergiává alakítható napenergia mennyisége nagymértékben függ a ház és az ablakok tájolásától. Fontos, hogy figyelembe vegyük az évszakok váltakozását (nagymértékben változik a szobában a fény intenzitása) és azt is, hogy a fény reggeltől estig milyen utat jár be a helyiségben. 

A déli és nyugati fekvésű ablakok termelik a legtöbb hőenergiát. Minél több ablaka van azonban egy helyiségnek, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a helyiség hőmérséklete a környezetével párhuzamosan ingadozik. Ezért a déli és nyugati fekvésű ablakokat hővédő árnyékolók formájában kiegészítő szabályozási lehetőségekkel kell felszerelni.

Tájolás


Biztosítsa lakása kedvezőbb energiamérlegét


Északi tájolásÉszak 

Energiamérleg szempontjából az észak felé néző ablakok esetén sem télen, sem nyáron nincs szükség az árnyékolókkal való szabályozhatóságra.

Keleti tájolásKelet

Az ablaküveget akkor éri a nap, amikor alacsonyan áll (reggel és délelőtt). Nyáron a keleti tájolású ablakokon át is felmelegedhet a tetőtér már a délelőtti órákban (és ez a plusz hő a szobában is marad), ezért külső hővédő roló felszerelését is javasoljuk.

Nyugati tájolásNyugat

A délnyugati napnak délután erős a fénye, emiatt túlságosan meleg lehet a szobában. Külső hővédő rolót vagy redőnyt feltétlenül fel kell szerelni az ablakokra az üvegen át besugárzó hő ellen.Vizsgálja meg, milyen típusú árnyékoló felel meg leginkább a hideggel és a hőséggel szembeni védelemmel kapcsolatos elvárásainak.


Déli tájolásDél 

A délre néző ablakok nagyon erős fényt adnak, melyet szabályozni szükséges. Külső hővédő rolót vagy redőnyt feltétlenül fel kell szerelni az ablakokra az üvegen át besugárzó hő ellen.

Forrás: velux.hu