Geometrikus falfestés

A térhatás elérésére a művészek gyakran használták a geometrikus elemeket, gondoljunk csak Mondrian színes négyzeteire, Vasarely térhatású kompozícióira vagy akár Picasso szögletes portréira. A geometria nem először jelenik meg a lakberendezésben, most viszont új felületre kerül, méghozzá a falra.

Geometrikus falfestésA geometria feldobja az egyszerű tereket, játékossá, vagánnyá és újszerűvé varázsolja az egyszínű falfestést és nagyon mutatós fókuszpontja lehet a lakásnak. Két dologra kell figyelni az elkészítésekor a kompozícióra és a színekre. Ez elsőre könnyűnek tűnhet, de a gyakorlatban gyorsan előjöhetnek a hibák. A geometrikus falfestés annyira nagy szabadságot ad, hogy millió féle változat készíthető el belőle, a színek és formák variálásával. Ezért is olyan nehéz kiválasztani a megfelelő mintát és színeket.

Geometrikus falfestés

Ha szeretnél magadnak egy geometrikus falat, előbb alaposan tervezd meg, hogy milyen formát szeretnél a falra. Szimmetrikus-aszimmetrikus, négyzetes- háromszöges-téglalapos- hatszöges vagy csíkos? Vegyél elő egy nagy papírlapot méretarányosan rajzold fel a falat és tervezd meg gondosan a mintát.

Geometrikus falfestés

Ha megvan a minta, jöhetnek a színek. Mindig próbáld ki egymás mellett a színkombinációt, mert a színek önmagukban és együttesen teljesen más hatást érhetnek el. Ha például pirosat és kéket egymás mellé festesz, akkor az vibrálni fog, mert ezek erőteljes, ütköző színek. Ha egységes hatást akarsz elérni, akkor válassz semleges színeket, ha vibráló, mozgalmas hatást szeretnél, akkor pedig az élénk, komplementer színekkel kísérletezz. Fesd ki a papíron megtervezett mintát a végleges színekkel és nézd meg messziről. Ha két nap után is tetszik, akkor mehet a falra, ha van benne valami kellemetlen, akkor kísérletezz tovább. Arra is felhívnám a figyelmed, hogy a papír, eltérő lehet a faltól, mert a falon jóval nagyobb felületen lesz felhordva a festék, és egy picit változni fog az összhatás a megvilágítástól és a szoba hangulatától is.

Geometrikus falfestés

Egy kis eleganciát is csempészhetsz bele, ha fényes festékkel vegyíted a mintát, ehhez nagyon jó választás a selyemfényű, vagy arany és ezüst festék. Mielőtt elkezdenéd a festést, mindig nagyon precízen és pontosan rajzold fel a mintát, különben az egész elcsúszhat. Segédeszközként használj vízmértéket és vonalzót!

Geometrikus falfestés

Ha nem szeretnél rögtön a falon kísérletezni, akkor vegyél egy nagyobb, üres vászonképet, rajzold fel rá a kiválasztott mintádat és fesd ki. Ennek előnye, hogy később bármikor cserélhető vagy áthelyezhető egy másik falra, a hatás azonban kicsit más lesz, mint egy geometrikus falfestés.

Geometrikus falfestés

A geometrikus minták megfestésére ajánlom Neked a Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri festéket, amit 45 színben és 1 literes kiszerelésben is megvásárolhatsz, így könnyű lesz a kísérletezgetés!