A megnyitott cikk jelenleg inaktív állpotban van, elképzelhető, hogy elavult információkat tartalmaz.

Ésszel a mésszel

Noha a diszperziós festékek fénykorukat élik, sokan még mindig előszeretettel alkalmazzák a meszet, vagy újkori változatát, a mészfestéket. Dacára az eltelt időnek ez az anyag egyszerűen nem tud kimenni a divatból. Sokan nosztalgikus emlékek miatt ragaszkodnak hozzá, míg mások jótékony élettani hatásai, környezetkímélő, természetes volta miatt kedvelik. Vegyük tehát sorra, hogy mit érdemes tudni a meszelésről.

A meszelés előnyei:
  • pénztárca kímélő megoldás
  • egészséges, természetes eljárás
  • tisztaságot, sterilitást ad
  • légáteresztő hatású
  • penészmentességet biztosít
  • gátolja a falak nedvesedését
  • színezőpaszták segítségével divatos pasztell színekre festhető
  • allergiásoknak is kifejezetten ajánlott

Polifarbe oltott mész, mészfesték akció


Mész vagy mészfesték?


Sokan nem tudják, hogy elsősorban az összetételüket tekintve van különbség a két anyag között. A sima mésszel ellentétben ugyanis a mészfesték kis arányban (2%) diszperziós festéket is tartalmaz, amely kopásállóbá teszi, illetve jobb tapadást biztosít a festéknek, ugyanakkor megőrzi a mész jó pára-és légáteresztő képességét, valamint a fertőtlenítő hatását.

Meszelt fal

Hogyan kezeljük a meszelt falakat?


A mészfestékkel való munka előtt is fontos a fal megfelelő előkészítése. A régi meszes felületet érdemes egy kis vízzel átmosni, a lepergő részeket lecsiszolni, egészen addig, amíg szilárd felületet nem kapunk. Ha repedéseket, hbákat találunk a falon, akkor azt gipsszel tudjuk korrigálni, majd ismét csiszoljuk egyenletesre a felületet. Sajnos diszperzites falra nem ajánlott mészfestéket kenni, ellenben egy korábban meszelt falat – megfelelő előkészítés után – lekenhetünk diszperziós festékkel. Fontos tudni azt is, hogy mészfesték esetén sosem hengerrel, hanem csakis ecsettel dolgozunk.

Meszelt fal


A munkához ajánlom figyelmetekbe a Poli-Farbe mészfestékét, amely egy gazdaságos, környezetkímélő falfesték a mész természetes fertőtlenítő hatásával. Bevonata kiváló fehérségű, lég- és páraáteresztő, kopásálló. Jó tulajdonságaival megelőzi az oltott mész, illetve a hagyományos mészfestékek minőségét.

Meszelt fal

Meszelt fal