Elkezdődött az e4 ház teljesítményének mérése

2015 októberében vehette át az építtető család a Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján megvalósított, mintaértékű, közel zéró energiaigényű családi ház kulcsait.

Általánosságban elmondható, hogy a rezsi költség minimalizálása a háztartásoknak, ennek a problémának a globális megoldása pedig az építőiparnak okoz mindennapi fejtörést. Magyarországon a tavalyi évben felépített első e4 ház az energiahatékonyság mellett élhető lakókörnyezetet, egészséges lakóklímát és elérhető építési költségeket is biztosítva mutat példát ezen összetett problémák megoldására.

Az e4-et, mint épületfilozófiát elsősorban olyan új építésű családi házak és lakóépületek építésére tervezik alkalmazni, amelyeknek meg kell felelniük az Európai Unió által deklarált „közel nulla” energetikai követelménynek. Az épület már ma teljesíti az EU 2020-ra tervezett épületenergetikai előírásait, a 2016. 01. 01-től érvényes tanúsítási rendelet szerint AA „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb” energetikai besorolású. Ennek elérését hosszú tervezési folyamat előzte meg, amelyben az energiahatékonyság, a gazdaságos építési költségek és az élhető lakókörnyezet kialakítása azonos súllyal szerepeltek.

Az épület átadása után a kivitelezők még két éven keresztül mérik, hogy hogyan teljesít az e4 ház, mennyi a rezsiköltség, megfelel-e az elvárásoknak. Mérni fogják továbbá a ház energiafogyasztását, a belső hőmérsékletet, a levegő minőségét és sok egyéb adatot is.

Az e4 ház kivitelezése azért különleges, mert az építész és az építtetők mellett a gyártók is szorosan együttműködtek az épület megvalósításában. Mivel egy családi ház építése hosszú távra szól, így elengedhetetlenül fontos a minőségi, időtálló építőanyagok felhasználása. A hőszigetelő anyag kiválasztásának szempontjait – magas hőszigetelő érték, elhanyagolható nedvességfelvétel, nagy szilárdság, mérettartósság, könnyű kezelés – a RAVATHERM Hungary Kft. zártcellás polisztirolhab hőszigetelő lemezei maradéktalanul teljesítik, így a lábazat, a koszorúk, a padló és a tető egy részének hőszigetelését termékeink biztosítják.
 
 

Az épület átadása után a kivitelezők még két éven keresztül mérik, hogy hogyan teljesít az e4 ház, mennyi a rezsiköltség, megfelel-e az elvárásoknak. Mérni fogják továbbá a ház energiafogyasztását, a belső hőmérsékletet, a levegő minőségét és sok egyéb adatot is.

 


 

Az e4 ház projekt megvalósulásának lépéseit és monitoringjának valós idejű eredményeit az e4ház hivatalos honlapján követhetik.

(forrás)

Amennyiben további információra lenne szüksége kérje árajánlatunkat, vagy keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Mobil:  36 30 3776 775
Telefon:  36 72 210 987