A tetőtéri hőszigetelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni

A TETŐTÉRI SZIGETELÉS fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ugye nem szeretnénk, ha a meleg miatt nyáron nem tudnánk aludni a tetőtérben, vagy a külsô zajok beszivárognának a lakótérbe? Télen pedig rengeteg energiát pazarolhatunk el, mivel a meleg levegô felfelé száll, így ha a földszinten szeretnénk elérni egy kívánt hőmérsékletet, akkor a tetőtérben 3-4 fokkal annál is melegebb lesz. Magastetőnk hôszigetelése során törekedjünk arra, hogy jó minőségű Ecose kötőanyagú ásványgyapotot használjunk (legalább 0,037-es, vagy annál is alacsonyabb lambda értékűt), és mindezt a lehető legnagyobb vastagságban.

A tetőtéri hőszigetelések kialakítása során a fólia is kritikus kérdés. Felújítás során meg kell győződnünk arról, hogy a korábban beépített tetősík fólia párazáró avagy páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezik-e. Párazáró fólia megléte esetén a szarufa vastagságát nem szabad teljes keresztmetszetében szigetelőanyaggal kitölteni (tehát ha a szarufa 10/15-ös, akkor nem szabad 15 cm vastag szigetelést berakni), hiszen a beltérről a hőszigetelő rétegbe bejutó párát a kondenzáció megelőzésére megfelelő keresztmetszetű légréssel ki kell szellőztetni. Páraáteresztő fóliánál a szarufaköz teljes keresztmetszetben kitölthető szigetelôanyaggal. Nagyon sok gondot okoz a nem megfelelő minőségű vagy rosszul beépített belső páratechnikai réteg, amelynek feladata, hogy meggátolja a fûtött helyiségekből kiáramló pára bejutását a hôszigetelő rétegbe. Nem légtömör, kiszakadt párazáró fólia nagyon rövid idő, akár egy fűtési szezon alatt a hőszigetelő réteg, sőt a tetőszerkezet végleges károsodását is okozhatja.

Ne feledjük: egy jól kivitelezett hőszigetelés 50 éven keresztül szolgálja házunkat, és többszörösen visszahozza befektetésünket!

A KNAUF INSULATION JAVASLATA: 

legalább 0,037 de inkább ez alatti λD értékkel jellemzett Ecose ásványgyapot beépítése.

Termékajánlatunk : MPN Plus 037

Az MPN Plus magastetőknél, tetőtérbeépítéseknél az alábbiak miatt a legjobb választás:
 • A1 nem éghető tűzvédelmi besorolás
 • jó hőszigetelés (hővezetési tényező: lambda = 0,037 W/m2.K), 
 • jó hangszigetelő képesség, 
 • nincs vágási veszteség, 
 • kiváló súrlódási illeszkedés, 
 • kiváló öntartás, roskadásmentesség, 
 • nagymértékű rugalmasság, 
 • az ECOSE gyártási technológiának köszönhetôen bio-alapú kötőnyag (nem tartalmaz hozzáadott formaldehidet), nincs irritatív hatása az emberi szervezetre
 • puhább tapintás
 • könnyű vághatóság
 • kisebb porképződés 
 • tökéletes páraátbocsátás (μ=1), és hangelnyelés (90-100% között).
Beépített tetőtér hőszigetelt ferde tető rétegrendje:

Cserépfedés / Minimum 5 cm kiszellôztetett légréteg / Légáteresztô vízzáró alátét-fólia -minimum 110 g/m2 -/ 15 cm MPN Plus (főtartók között) / 10 cm MPN Plus (főtartók alatt) / Párazáró fólia /Gipszkarton rendszerburkolat, festve, tűzgátló lapokból.

A magastető hőszigetelés kivitelezésére leggyakoribb megoldás a szarufák (teherhordó szerkezet) között elhelyezett ásványgyapot szigetelés.
Mivel a szarufák hővezetési tényezője egy nagyságrenddel rosszabb, mint a hőszigetelő anyagoké, ezért célszerű a belső síkjuk alatt, irányukra merőleges vázszerkezetet rögzíteni, amelyben újabb kiegészítő hőszigetelő réteg helyezhető el. Ezzel a megoldással a szarufák által okozott hőhidak hatása is jelentősen csökken.