A TÁRSASHÁZ IS MEGÉRDEMEL EGY JÓ KÉMÉNYT!

A társasház is megérdemel egy jó kéményt!

Multikeram LAS
Társasház esetében a fűtés megtervezéséhez elengedhetetlen a gépész segítség igénybevétele! Ez rendszerint azt jelenti, hogy a lakásokba zárt égésterű gázkészüléket terveznek, ami biztosítja a meleget, esetleg a meleg vizet is. A kérdés csak a márka kiválasztása, ez különösebb kihívás elé nem állítja a felkészült gépészt, amihez viszont már kell „némi” gyakorlat, az a gázkészülékek égéstermék –elvezetésének kiválasztása, megtervezése, mert egy rossz döntéssel örökre megkeseríthető a lakástulajdonosok élete! Vigyázzunk tehát, hogyan döntünk!

Megvizsgáltunk, hogy egy konkrét társasház esetében milyen folyamatok vezettek a megfelelő kéményválasztáshoz

Egy győri beruházó cégnél, az Archi-Land Kft-nél vetődött fel 2013-ban a gondolat, hogy a Tarcsay u. 22. sz. alatt egy új társasház épüljön.  A tervezéssel az Archi-Bald Mérnöki Irodát bízták meg. Mindkét cég vezetője, Pőcze Bálint, aki 1992-ben alapította a tervező cégét. Üzletpolitikájának meghatározó eleme, melyet megalakulásuk óta vall, hogy a „Visszatérő megbízó” a munkájuk fokmérője. Az épület fűtésének megtervezése során több lehetőséget megvizsgáltak, legfontosabb szempontok voltak: a lakástulajdonosok számára

biztonságos

- garanciákkal bíró

- költségtakarékos megoldást kínáljanak

- figyelembe véve a közeljövő szabályváltozásait.

 A megfelelő választás a kondenzációs gázkészülék alkalmazása lett, lakásonként egyedi kazánokkal. A márka választásánál fontos volt a teljesítmény-tartomány - Q=18 - 22 kW közötti legyen - , a készülékek kubatúrája - minél kisebb helyet foglaljon -, alacsony legyen a gázfogyasztása és persze az ár/érték arány. A típusokat tekintve 3 gyártó terméke, Vaillant, Buderus és Saunier Duval készülékek közül esett a választás az utóbbira, Thema Condens F25Q = 19,6 kWgázfogyasztás: 1,96 m3/óra.

Az égéstermék-elvezetés tervezésének szempontjai hasonlóak voltak:

biztonságos legyen

- megfelelő garanciákkal bírjon

- hosszú távú megoldást kínáljon

- megfeleljen az európai szabványoknak, szabályoknak

- illeszkedjen az épület építési anyagai kiválasztásához!

A szempontoknak legjobban megfelelő megoldás a kerámia béléscsöves, köpenyelemes kéményrendszer!

A kivitelezést az Archi-Land Kft végezte. Az épület anyagainak megválasztása során végig szem előtt tartották, hogy olyan termékeket válasszanak, melyeknek jó a márkaneve, tartós és megbízható. A kémény tekintetében fontos volt, hogy kis helyen elférjen, s oldja meg az egymás feletti lakások beköthetőségét egy kürtőbe. Két kémény épült, a K1 jelű 4 db, szintenként 1-1 db, a K2 jelű 5 db, szintenként 1-1 db gázkazán csatlakozással. Akéményhossz 21,80 m, hatásos magasság: 7,35 m. Olyan legyen, amelyik jól bevált rendszermegoldást nyújtgaranciális kérdések tekintetében rendezett termékhosszú élettartamot garantáljon! Tartózkodni kívántak a „barkács-megoldások” alkalmazásától. Elvárásuk volt, hogy a tervezettel legalább azonos műszaki megoldást biztosítson, de ha árban is jobb, az lenne az ideális! Így került látókörükbe a Leier MULTIKERAMkéménycsalád. Mivel több gázkészüléket kellett egy kürtőbe csatlakoztatni különböző szinteken, ezért a gyűjtő jellegű - LAS - kéményrendszer a megfelelő megoldás. 

A választásnál a Leier Hungária Kft volt a segítségükre. Olyan kéményrendszerre volt szükség, amely a megszokottaktól is kisebb helyet igényel, mivel nagyon szűkös hely maradt a lakásokban a gázkészülék és a kémény számára. A gépésszel történt egyeztetés során került sor a kéményrendszer kiválasztásra: amely amellett, hogy ötvözi a kerámia béléscső nyújtotta tartósságot, kopásállóságot, hőállóságot és nedvességre való érzéketlenséget, teljes biztonságot nyújt zárt rendszere miatt, s még külmérete is jóval kisebb! tervezett kémény külmérete 48 x 48 cmvolt, míg a javasolt 35 x 35 cm, így a megtakarítás lakásonként 46% értékes lakótér, mindezt 9 lakásban és üzletben!

A tervezett gravitációs - N1 - kémény helyett a javasolt kémény túlnyomásos -P1 -üzemmódban működik, ez Leier MULTIKERAM LAS P1 kéményrendszer! A kémény minősítése T200 P 1 W 1 O00. Ez a kéményrendszer:

kisebb helyet foglal, mint a gravitációs üzemű társai

túlnyomásos üzemmódja révén extrém időjárási körülmények közepette is garantálja a biztonságos üzemet

műszakilag többet adott ennél a projektnél is, mint a kiviteli tervben szereplő kémény!

A kéménnyel egy helyszíni betanítást is kaptak kéményépítők, amit költségmentesen, pontosan érkezve tartott meg a Leier. „Az épület használatbavételi eljárásának intézése során a területileg illetékes kéményseprő cég kéményvizsgálója is elismerését fejezte ki a választásunkhoz, illetve a munkánkat tekintve! Semmi kifogást nem talált, gyors, gondmentes volt a kémény átadás-átvétele, hiszen Ő is ismerte a Leier kéményrendszerét!” – emelte ki Pőcze Bálint! "A kémények hő- és áramlástechnikai méretezését a Leier Hungária Kft ingyen biztosította számunkra!" - tette hozzá.

A lakások értékesítésével is az Archi-Land foglalkozik, ahol elmondták, hogy örömmel konstatálták, hogy kondenzációs gázkazánok vannak a lakásokban, mivel az elmúlt időszakban rendszeresen azt tapasztalják, hogy a szeptember 26-i szabályváltozás miatt az otthonkeresők azokat a lakásokat részesítik előnyben, amelyekben már a kondenzációs technológiát építették be. Így az Ő dolguk is könnyebb az értékesítést tekintve.

Összefoglalva, elmondhatjuk, hogy a Leier MULTIKERAM LAS és a Leier MULTIKERAM LAS P1 kéményrendszerek minden résztvevő számára:

garantált, biztonságos, gyors megoldást nyújtanak

- rendkívül hosszú távon!

Garantált, hiszen gyártója 33 év rendszergaranciát ad kéményeire! Biztonságos, az üzemmódot tekintve épp úgy, mint az égéstermék elvezetésben – Luft Abgas System! Gyors megoldás, mivel a gyártó akár 3 munkanapon belül címre szállítva kiszolgálja megrendelőit! Gyors megoldás, mivel a kivitelezés során nagyon lerövidül az építés ideje a 100 cm hosszúságútokos kialakítású kerámia csövek alkalmazása miatt!

A fentiek mellett még egy fontos adalék, amely alátámasztja a Leier MULTIKERAM LAS kémények jó választását: páratlan szabadságot biztosítanak készülékválasztásban a tervezés során épp úgy, mint a beruházás során, majd a későbbiekben is, amikor a gázkazánok cseréjét kell végrehajtani!