A pórul járt terasztulajdonosok esete

A pórul járt terasztulajdonosok esete…

…mit takar, és miért használjon S osztályú ragasztót terasz készítéséhez,
avagy hogyan kerülheti el a reklamációt!

Szaktanácsadónkat rendszeresen keresik fel személyesen igen rossz hangulatban olyan tulajdonosok, akiknek a 2-3 éves teraszukon tönkrement a burkolat. Sőt, nem egy esetben volt köztük olyan, akinek a burkolata már az első telet sem „élte túl”.

Talán már hallott Ön is ilyen esetről!

A feltáró beszélgetések túlnyomó részéből az derült ki, hogy a tulajdonosok rossz helyen akartak takarékoskodni, nevezetesen a ragasztón. Az volt az elsődleges szempontjuk, hogy olcsó legyen.

Üzletben a megfelelő segédanyag után keresgélve, ha azt olvasták valamelyik ragasztó zsákján, hogy a ragasztó fagyálló, flexibilis, és még olcsó is, az már sajnos elég volt a választáshoz.

Annak nem igazán jártak utána, hogy a kiválasztott anyag ezekkel a jellemzőkkel tényleg megfelelő lesz-e, és tényleg hosszú időn keresztül bírja-e majd a teraszon jelentkező terheléseket.

Kétszer annyi idő, és kétszer akkora költség

Az ilyen „pórul járt” szaktanácskérőknek elmondtuk - persze utólag, amikor már meg volt a baj - hogy jó lett volna, ha már az munkálatok legelején hozzánk fordulnak, mert akkor mi tudtunk volna segíteni nekik és most nem lenne ilyen gondjuk.

Ön mit gondol, mi volt legtöbbször az első reakció?
„tudja, hogy jó a MAPEI, de drága.

Nekünk tényleg az az elsődleges szempont, hogy segítsük Önöket, hogy elégedettek legyenek.
Ezért engedje meg, hogy talán picit cinikusan megjegyezzük:
„Milyen érdekes, hogy most mégis a „drága” MAPEI anyagok iránt érdeklődtek a „pórul járt” terasztulajdonosok: tehát így utólag vagy sejtik, vagy rájöttek, hogy a „drágábbal” kellet volna kezdeni.

Ezt a felismerést mi igyekszünk megerősíteni és finoman rávezetni a tőlünk tanácsot kérőket arra, hogy mindig érdemesebb a drágábbat (de jót) választani, mert ez a kisebbik rossz.

Az olcsó, legtöbbször rosszminőségű ragasztó miatt kétszer elkészített teraszburkolat a nagyobbik baj. Ugyanis a kétszeres és az eltelt idő miatt most már magasabb anyagköltség és munkadíj, a törmelék elszállításának díja, a bontással, a beszerzésssel járó költségek, az energia-, és időráfordítás miatt a végén nyilván többe kerül mint az, amelyiket eleve jóminőségű anyagokkal raktak le – egyszer.

De ugyanekkor bennünk is felmerülnek a következő kérdések?

  • Tisztában vannak a vevőink azzal, hogy miért válnak fel a lapok, még a „flexibilis”-ként forgalmazott ragasztókkal készített teraszokon is?

  • Vajon tudják, mi számít egy teraszon jóminőségű anyagnak?

  • Tudják mit jelent, és miért kell egy ragasztónak a teraszok burkolásához megfelelő mértékben alakíthatónak kell lennie?

Valószínű nem!

Ha Önnek most aktuális a terasza kialakítása, vagy felújítása, akkor valószínű, hogy Ön tudja, de engedje meg, hogy elmondjuk, hogy a terasz aljzata és a burkolata a váltakozó lehűlés és felmelegedés hatására állandóan mozgásban vannak, mégpedig nem egyenlő, hanem a saját anyagukra jellemző, eltérő hőtágulásuk mértékében.

Minél nagyobb és hirtelenebb a hőmérsékletváltozás, minél tömörebbek, minél nagyobbak és minél sötétebbek a burkolólapok, annál nagyobb a burkolat és az aljzat közötti elmozdulás különbsége, azaz a ragasztóréteg terhelése.

Még a terasz tájolása (északi vagy déli) is hatással van az elmozdulás nagyságára. A teraszburkolat és az aljzata közötti mozgáskülönbségeket egy „közönséges”, több - kevesebb műgyantát tartalmazó, úgynevezett „flexibilis” ragasztó sem képes tartósan elviselni akkor, ha kicsi az alakíthatósága.

Biztosan önök is példálóztak már azzal az örök igazsággal, hogy a lánc csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. Nos, jelen esetben a segédanyag, pontosabban a ragasztó a leggyengébb láncszem.

Ha a műgyanta kimarad, az a minőség rovására megy

Persze, most gondolhatja azt, a ragasztó az csak ragasztó, bármelyik cég gyártja is azt, az a dolga, hogy ragasszon. Mielőtt azonban hosszú távú következtetéseket vonnánk le, vizsgáljuk meg, hogy miből tevődik össze egy por alakú termék, mint például a ragasztóanyag.

A gyártók a termékek előállításához használnak nagy mennyiségben homokot, különböző minőségű cementet, valamint a végtermék minőségét alapvetően meghatározó költséges műgyantákat.

Mi történik akkor, ha például a homok nem kerül bele a zsákba megfelelő mennyiségben és minőségben? Olcsóbb lesz a termék.
De tovább megyünk…
Mi történik akkor, ha a költségesebb műgyantát hagyja ki egy gyártó? Ekkor is olcsóbb lesz, de ez már a minőség rovására is megy.

A cementkötésű ragasztók alakíthatósága és a tapadó képessége annál jobb, minél magasabb a hozzáadott értékes műgyanták mennyisége, ami természetesen a ragasztó árát is meghatározza. A ragasztó alakíthatóságának mértékét pedig a csomagoláson az S1-es vagy S2-es logó jelzi.

A ragasztóréteget érő terhelést fokozza az is, hogy a teraszokat ma már szinte kizárólag közepes vagy nagyformátumú, akár 60 x 120 cm-es, nagyon tömörre égetett, azaz nagyon merev, méretpontos, vékony kerámialapokkal vagy fagyálló természetes kövekkel burkolják. A tartós eredmény, a biztonság elérése érdekében ezért mindenképpen indokolt a teraszokon a legalább S1-es alakíthatóságú ragasztók használata.

Higgye el, érdemes átgondolni, hogy áldoz-e többet a jó minőségű, megbízható és erre a feladatra legalkalmasabb S1 és S2-es ragasztókra annak érdekében, hogy elkerülje probléma esetén a későbbi károkat, a még nagyobb kiadásokat.

Ha terasz, akkor legalább S1-es ragasztó

Mi az, amit tanácsolunk, javaslunk?

A teraszburkolatokhoz legalább S1-es alakíthatóságú, fokozott terhelhetőségű ragasztóhabarcsokat vásároljon! Ha a mozgáskülönbségeket okozó hatásokból egyszerre több jelentkezik, (sötétszínű nagyméretű lapok déli fekvésű terasz) akkor válassza az S2-es ragasztókat!

Higgye el, nem érdemes kockáztatni, hiszen érdemes egyszer és jól megcsinálni a teraszát, ne költsön kétszer annyit rá, mint amit eredetileg tervezett, és főleg ne kezdjen hozzá jövőre újra.

Olcsóbb, gyenge minőségű ragasztó, akár nem odavaló ragasztó megvásárlásával, bármilyen gyönyörű a burkolata, hamis biztonságot kap. Olyan lesz egy ilyen ragasztóval készített burkolat, mint egy időzített bomba. Ha felrobban, és ez csak idő kérdése, ismét jön a bosszúság és a természetesen a be nem kalkulált plusz költség, ami egyes esetekben az egekbe rúghat!