A legjobb léghanggátlási teljesítmény Silka mészhomok falszerkezetekkel

Napjainkban az energiahatékonyság, a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége olyan téma, amely a legtöbb szakembert érdekli, de másról szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak a szakma gyakorlói. Azonban számos más, az épületenergetikát nem érintő fontos szempont is szem előtt tartandó egy épület megtervezése során. Ilyen például a határoló vagy elválasztó falak akusztikai, hanggátlási paraméterei,amelyre lehet kikötés homlokzati fal vagy lakáselválasztó fal esetén is.

Számos falazóelem típus és márka létezik a piacon, de sajnos elmondható, hogy a közölt paraméterek számos gyártó esetben „nem valósak” már-már szinte szándékos megtévesztésre irányulnak.

Ez sajnos a piacon kiéleződött versenyhelyzetből adódik, de a tervezőnek vagy a felhasználónak ez sovány vigasz…

A Silka mészhomok falazóelem család hosszú múltra visszamenőleg hiteles, Magyarországon is elismert laboratóriumi mérési eredményekkel igazolja, hogy a közölt adatok valósak, laboratóriumban vagy építési helyszínen mértek, igazoltak.

A Silka mészhomok falazatok anyagukból és előállítási módjukból eredően eleve kitűnő léghanggátlásiteljesítményű falazatokat eredményeznek.

A léghanggátlás alapja magas, egységnyi felületre vonatkoztatott szerkezeti tömeg.

Ez a Silka esetében 400-500 kg/m2-t jelent, ami igencsak jelentős, ha ahhoz viszonyítunk, hogy egy vázkerámia falazat kb. 250-300 kg/m2-ben merül ki.

Belátható tehát, hogy a tömeg-teljesítmény összefüggéséből adódóan a könnyű falszerkezetek a valóságban nemigen hozhatnak jó léghanggátlásiteljesítményt.

A Silka falazóelemeket a még jobb akusztikai teljesítmény érdekében fejlesztjük. Legutóbbi, igen jelentős előrelépés a 20 cmszélességű falazóelem tömeg növelése, amelynek következtében az ebből készült falazat laboratóriumi léghanggátlási értéke Rw= 56 (-2; -5) dB. Ez lehetővé teszi, hogy akár társasházak lakáselválasztó falazatai is megépülhessenek 20 cm-es szerkezeti vastagságban.