A cserepeslemezek előnyei

Természetes, hogy a tetőfedő anyagról szinte mindenkinek a cserép jut eszébe. Nem csak közkedvelt és tartós, de szép is. Elképzelhető, hogy más megoldás lehet ugyanolyan jó, mint a tetőcserép? Lehet hogy jobb is? Nézzük meg:

 
Hazánkban nem régóta van piacon egy merőben új tetőfedési forma, a cserepeslemez. Hogy mi az? Nos, biztosan látott már lemeztetõt. Általában gazdasági, vagy irodaépületek, gyárak, bevásárló központok tetejét fedik ilyen anyaggal. Tudom, hogy most mire gondol. Arra, hogy azok a tetők rondák! Igaza is van. De mielőtt tovább mennénk, ki kell térnem arra; mi oka van annak, hogy ezeken az épületeken a hagyományos cserepes tetőfedési eljárás helyett a lemeztetőket részesítették előnyben. Nos, a válasz egyszerű: A lemeztető olcsó, tartós, és villámgyorsan fel lehet helyezni a tetőre. Máris van három érvünk a lemeztetők mellett. Ha ezt kiegészítjük azzal, hogy a cserepeslemezek ma már kinézetükben is inkább hasonlítanak a hagyományos tetőfedési formákra, mint a gazdasági épületek tetejére, akkor már van min elgondolkozni.
 
 
 

Nézzük csak szép sorjában, milyen előnyökkel jár, ha cserepeslemezt vásárolunk:
 
Könnyű: Egy cserepeslemezzel ellátott tető súlya akár a tizede (nem tévedés) is lehet egy hagyományos tető súlyának. Ezáltal nem csak a tetőre nehezedő nyomás mértékét csökkenthetjük, de lehetőségünk van arra is, hogy régi, korszerűtlen palatetőnket bontás nélkül (!) újjá varázsoljuk. Bevált szokás ugyanis, hogy a régi palatetőkre helyezett cseréplécekkel oldják meg a cserepeslemezes fedést.
 
Tiszta: Mivel a cserepeslemezek felszíne jóval egyenletesebb, mint a hagyományos cserepeké, így a mohát az eső egész egyszerűen lemossa. A cserepeslemez tisztántartása ezáltal semmiféle erőfeszítést nem igényel részünkrõl.
 
Egységes felület: A tetőt mindenképp szükséges bádogozni, például a vápáknál, illetve a kémények tövénél. A cserepeslemez gyártók gondoltak erre, így a bádogos munkákhoz ugyanolyan színű és bevonatú lemezeket biztosítanak. Ezáltal egységes felületű tetőképet kapunk.
 
Viharálló: A rögzítési módnak köszönhetően a cserepeslemezek szinte teljesen viharállóak, az erős szélnyomásnak könnyedén ellenállnak.
 
Vízhatlan: Egyik legjelentősebb előnye a cserepeslemezeknek a hagyományos cserepekkel szemben az, hogy egyáltalán nem vesznek fel vizet. A hagyományos tetőcserepek mindegyike szív magába némi nedvességet az esővízből, vagy olvadékból. Ez komoly fagykárokat idézhet elő, mert a víz a cserép felső rétegeiben megfagyva szétfeszítheti azt, így a cserép felülete sérülhet. Egy fémből készült cserepeslemez esetében ez nem fordulhat elő.