5 egyszerű lépés a kényelemes és energiatakarékos tetőtér kialakításához

1. Az ablakok működtetésének lehetőségei


Kézi vagy elektromos?

Minden VELUX ablak kézzel nyitható,a beépítési magasság függvényében.Ha a kényelem elsőrendű szempont az Ön számára, akkor az egyetlen gombnyomással irányítható, elektromos működtetésű INTEGRAŽ vagy a napelemes Solar ablakot ajánljuk. A kézzel el nem érhető magasságban beépített ablakokat kézi távnyitó rúddal vagy távirányítóval nyithatja, ill. zárhatja.


Felső vagy alsó kilincs?

Felső kilincses billenő ablaknál a működtetés könnyű, ha a nyitószerkezet a beépítéskor a padló szintjétől 185%u2013200 cm-re kerül. A ferde síkok alatti rész kihasználása érdekében így az ablakok alatt bútorokat helyezhet el. Az alsó kilincses ablakok felnyíló-billenők (kivéve GZL B típus), és panoráma kilátást nyújtanak. A kifelé nyíló ablakszárny szinte teljesen kikerül a látómezőből. Felső kilincsükkel a szárny a középső tengely körül 180°-ban átfordítható, a könnyű tisztítás érdekében.

A könnyű kezelhetőségért ezeket az ablakokat sem érdemes 120 cm-nél magasabbra építeni.


2. Anyagválaszték


A fa természetes melegséget sugároz. A nagy tömörségű, kiváló minőségű első osztályú fenyő faanyag, és a speciális rétegragasztási eljárás garantálja a nagyfokú szilárdságot, a tartósságot és a vetemedéssel szembeni ellenálló képességet. A fafelület a gombásodás és a kártevő rovarok elleni alapimpregnálást követően több réteg lakkbevonatot kap. Ehhez színtelen, vízbázisú, oldószermentes akril lakkot használunk.

Fa ablaktípusok: GZL, GGL, GHL, GPL, GDL, GXL, VFE

A modern formatervezésű fehér poliuretán ablak minden helyiséghez illik. Felülete tartós, karcmentes, karbantartást nem igényel. Ellenáll a nedvességnek és könnyen tisztítható. Az ablakszárny és a tok anyaga rétegelt lemezből préselt és ragasztott fabetét, melyet egybeöntött poliuretán bevonat fed.

Poliuretán bevonatú ablaktípusok: GGU, GPU, VIU


3. Üvegtípusok


A VELUX tetőtéri ablakok üvegezése miden igényt kielégít. Az edzett üveg külső üvegrétege ütésálló, ellenáll az erős jégesőnek és hótehernek, így a tetőtér mindig biztonságban van.

Az univerzális üvegben a belső ragasztott üveget 2-réteg PVB fóliával láttuk el, mely törés esetén nem hullik darabjaira, így véd a személyi és vagyoni sérülésektől. Könnyen tisztuló bevonata miatt az üveg ritkán igényel tisztítást. Az UV-sugarak mindössze 5%-át engedi át, ily módon megvédi a bútorok, kárpitok színét a fakulástól. Kiváló hangszigetelő-képessége kirekeszti az utca zaját.

A komfort üveget ajánljuk mindazoknak, akik a kiváló hőszigetelő képességet kívánják ötvözni a felhasználói biztonságot nyújtó belső ragasztott üvegezéssel és az ablaktisztítás mellőzését lehetővé tevő könnyen tisztuló bevonattal. VELUX szabadalom az esőkopogás zaját 7 dB-lel csökkentő speciális bevonat. 


4. Beépítőtermékek


Az energia-megtakarítás javítása érdekében kiemelten fontos, hogy az ablak és a tetőszerkezet találkozási pontját megfelelően szigetelje. A VELUX cég beépítőtermékek választékát biztosítja a gyorsabb, egyszerűbb és energiahatékonyabb ablakbeépítéshez. Ezek a termékek biztosítják a korrekt hőszigetelést, használatukkal a hőveszteség csökkenthető, ill. a tetőszerkezet száraz marad. A BDX hőszigetelő keret megakadályozza a hőhidak kialakulását, az ablak és a tetőszerkezet csatlakozásánál található kritikus rést tölti ki. Csomagolása a BFX alátétfóliát is tartalmazza, mely a vízzáró csatlakozásról gondoskodik. A BBX párafékező fólia a légzárásban segít és megakadályozza, hogy pára csapódjon le a szigetelésben és ott károkat okozzon. 


5. Árnyékolók és redőnyök


A VELUX árnyékolók és redőnyök nem csak dekorálják a lakást, de fontos szerepet játszanak az ablaküvegen át a tetőtérbe jutó hő- és fénymennyiség szabályozásában. Nyáron a kívánt mértékben sötétítenek és kizárják a melegítő napsugarakat, télen pedig tompítják a fényt és leengedett állapotban a szobában tartják a meleget. 


Forrás: velux.hu